Pečení s Albertem
V neděli 18. 5. jsme si zpříjemnili nedělní deštivé dopoledne pečením bábovky a nedělní odpoledne následnou ochutnávkou….
Děti velmi bavila příprava těsta na bábovku -vážení surovin, míchání, šlehání bílků i mletí ořechů.
A ochutnávání těsta samozřejmě také. Bábovka se nám povedla a jen se po ní zaprášilo .
DĚKUJEME Nadačnímu fondu Albert, který nám zprostředkoval Potravinovou sbírku a z ní máme některé suroviny, které jsme potřebovali právě při pečení bábovky.
A ještě posíláme i recept:
Babiččina ořechová bábovka
200 g másla
380 g polohrubé mouky
6 vajec
200 g moučkového cukru
1 prášek do pečiva
250 ml smetany ke šlehání
200 g mletých jader vlašských ořechů
Troubu předehřejeme na 170 stupňů Celsia. Bábovkovou formu pečlivě vymažeme máslem a vysypeme moukou. Rozklepneme vajíčka a oddělíme žloutky od bílků. Změklé máslo s polovinou cukru vyšleháme do pěny. Vmícháme žloutky a začneme postupně zapracovávat mouku s práškem do pečiva a smetanu. Z bílků ušleháme sníh a před koncem šlehání přidáme cukr, aby se sníh ušlehal pěkně tuhý. Vmícháme do těsta a nakonec přidáme i mleté ořechy. Vlijeme do formy, uhladíme na povrchu a pečeme přibližně 60 minut. Necháme vychladnout a opatrně vyklopíme z formy.
DOBROU CHUŤ !!
Zapsala: Renata Doubravová
DD Litovel