585 342 178, 602 876 287 585 341 394, 722 606 585 723 207 816 Základní škola, Dětský domov a Školní jídelna Litovel

Pečení s Albertem

« zpět
18.05.2025 / 16:48

V neděli 18. 5. jsme si zpříjemnili nedělní deštivé dopoledne pečením bábovky a nedělní odpoledne následnou ochutnávkou….

Děti velmi bavila příprava těsta na bábovku -vážení surovin, míchání, šlehání bílků i mletí ořechů.

A ochutnávání těsta samozřejmě také. Bábovka se nám povedla a jen se po ní zaprášilo .

DĚKUJEME Nadačnímu fondu Albert, který nám zprostředkoval Potravinovou sbírku a z ní máme některé suroviny, které jsme potřebovali právě při pečení bábovky.

A ještě posíláme i recept:

Babiččina ořechová bábovka

200 g másla

380 g polohrubé mouky

6 vajec

200 g moučkového cukru

1 prášek do pečiva

250 ml smetany ke šlehání

200 g mletých jader vlašských ořechů

Troubu předehřejeme na 170 stupňů Celsia. Bábovkovou formu pečlivě vymažeme máslem a vysypeme moukou. Rozklepneme vajíčka a oddělíme žloutky od bílků. Změklé máslo s polovinou cukru vyšleháme do pěny. Vmícháme žloutky a začneme postupně zapracovávat mouku s práškem do pečiva a smetanu. Z bílků ušleháme sníh a před koncem šlehání přidáme cukr, aby se sníh ušlehal pěkně tuhý. Vmícháme do těsta a nakonec přidáme i mleté ořechy. Vlijeme do formy, uhladíme na povrchu a pečeme přibližně 60 minut. Necháme vychladnout a opatrně vyklopíme z formy.

 

DOBROU CHUŤ !!

Zapsala: Renata Doubravová

DD Litovel

20250518_124137 20250518_105943 20250518_102900 20250518_103356 20250518_105610 20250518_101930
webdesign Studio R3D